Op zoek naar onze derde ‘Sexy Winemaker’ trokken we naar de Moezelstreek om er een grote wijnmeester, Reinhard Löwenstein te ontmoeten en kennis te maken met de producten die hij verbouwt. Wijnproducten, die de vakpers terecht ‘buitengewoon’ noemt -. Löwenstein slaagde er immers in een droge wijn met internationale faam te produceren, die perfect aangepast is aan de terrassenbouw van de Moezelstreek, te Winningen.
Riesling, verhaal van cultureel erfgoed, microklimaten en terroir.
Reinhard Löwenstein wordt door zijn omgeving bestempeld als een rebel.
Deze reputatie heeft hij verdiend door zijn fanatiek streven naar het maken van topkwaliteit riesling en zijn baanbrekende ideeën in verband met de kwaliteitsbepalende factoren van wijn.
Reinhard Löwenstein: "Het geheim van grote riesling schuilt in het begrijpen van de ‘terroir’. Juist daarom is een van onze belangrijkste taken te proberen om de identiteit van elk microklimaat en zijn effect op het finale product te achterhalen."
Löwenstein is voorstander van kleine selecties.
Kwaliteit ziet hij niet in het streven naar meer wijnsoorten maken en verbouwen op grotere schaal.
Hij vertrekt vanuit het idee van een culturele aanpak waarbij hij door de wijn de regio wil communiceren en laten proeven.
Het resultaat is veelzeggende riesling, met hooggeconcentreerde fruitaroma’s en zeer complexe, persistente mineraalexpressies, die best tot uiting komen bij een ‘sec’ vinificatie. Veelal worden de wijnen betiteld als de Moezelriesling ‘nieuwe stijl’ en dit omwille van hun smaakrijkdom, hun subtiele harmonie en de intense belevenis van hun terroir-expressie.
Reinhard Löwenstein:"Wanneer ik een ondergrond bekijk, weet ik gevoelsmatig of hij goede wijn zal voortbrengen… Elke ondergrond levert op zich een ander karakter aan de wijn.
De terroirexpressie van mijn wijnen wordt complex genoemd, maar dat maakt het voor mij net aantrekkelijk.
Producten, die gemakkelijk te achterhalen zijn, zijn niet zo interessant om mee te werken.
De veronderstelling meer zonneschijn, betere wijn is niet van toepassing bij riesling.
Riesling tiert het best in koele klimaatzones en geeft het beste resultaat bij een zo lang mogelijke vegetatieve cyclus, om een rijpe smaak te ontwikkelen. Daarbij komt dat extreme temperatuurverschillen van zonnige dagen en koude nachten op het einde van derijpingsperiode het aroma bevorderen. Een van de bijzonderheden van dit deel van de
Moezel is de terrasbouw.

Schieferterrassen
De Schieferterrassen bestaan uit tot twintig op elkaar geplaatste terrassen, die het mogelijk maken op de extreem steile hellingenwijn te verbouwen. De blauwachtige kostbare grondlaagformaties, vooral bekend van de beroemde wijngaarden van de midden-Moezel sublimeren zich tot de riesling Von Blauem Schiefer, een wijn met zeer expressief en delicaat karakter.
De gele tot roodbruine grondlagen, die men op de Winninger Röttgen aantreffen, geven zeer exuberante wijnen, met altijd hints van rijpe, witte perzik en meloen.
Winninger Uhlen is een uitzonderlijke wijn gaard, die van de wind is afgeschermd door een rij bomen en is als een natuurlijk amfitheater naar het zuiden gericht.
Hier is de grondlaag donkerrood gekleurd en bedekt met een laag zachte kalk van een tiental meter dikte. Wijn van deze bodem vertaalt zich in sterke minerale accenten en fruitaroma’s. De wijnpercelen Röttgen en Uhlen worden ook de ‘premier grand cru’ percelen genoemd. Enkel op deze percelen reflecteert de wijn het
karakter van het ‘terroir’.
Wanneer is de riesling klaar om te drinken?
De eerste drie tot vijf jaar van hun leven, zijn het de primaire aroma’s, die men associeert met verschillende fruit- en bloemsoorten met meestal een hint van verse bodemaroma’s. In de rijpingsfase, die daarop volgt, komen de aroma’s van gedroogde vruchten en fijne complexe kruiden boven. Stilaan beginnen ook de mineralen te spreken en wint de wijn aan smaak, distinctie en persoonlijkheid.
Sommelier Glen Ramaekers ging op zoek naar het ideale evenwicht tussen rieslingwijnen en gerechten en vonden de ideale keuken in Chinese stoomgerechten of Dim Sum, op basis van fijne specerijen en delicate evenwichtige smaken.
Schieferterrassen 2003
Aangename frisse neus, uitstekende balans tussen mineralen en fruit.
Zachte fruitige mond met prikkelende minerale toetsen op de tong.
Heerlijk bij gestoomde ravioli van garnaal met jonge lente-ui en sojasaus (Ha Jeung),
of gestoomde varkensballetjes met roze garnaal (Siu Mai)
Prijs: 16.00 euro
Röttgen 2001
Kruidig vol, elegant en complexe dominante aroma’s van lentebloesems en rijpe appel.
Suggestie bij gestoomde korfje van rundsvlees met gember of gestoomde inktvis met
rode pikante chili.
Prijs: 28,50 euro
Uhlen "R" 2001
Zeer rijke, meditatiewijn (om bij na denken en weg te dromen).
Vol en krachtig in de mond met een elegante afdronk.
Te schenken bij krab en tarowortel omhuld met zeewier of oester met zwarte bonensaus
en lente-ui.
Prijs: 38,65 euro
Al deze wijnen zijn verkrijgbaar bij http://www.swaffou.be/ / Dim Sum geserveerd door Oriental Delight, Van Wesenbekestraat 46-52, Antwerpen.
Touring I 6 I JULI ‘04
Riesling, verhaal van cultureel erfgoed, microklimaten en terroir.
Reinhard Löwenstein wordt door zijn omgeving bestempeld als een rebel.
Deze reputatie heeft hij verdiend door zijn fanatiek streven naar het maken van topkwaliteit riesling en zijn baanbrekende ideeën in verband met de kwaliteitsbepalende factoren van wijn.
Reinhard Löwenstein: "Het geheim van grote riesling schuilt in het begrijpen van de ‘terroir’. Juist daarom is een van onze belangrijkste taken te proberen om de identiteit van elk microklimaat en zijn effect op het finale product te achterhalen."
Löwenstein is voorstander van kleine selecties.
Kwaliteit ziet hij niet in het streven naar meer wijnsoorten maken en verbouwen op grotere schaal.
Hij vertrekt vanuit het idee van een culturele aanpak waarbij hij door de wijn de regio wil communiceren en laten proeven.
Het resultaat is veelzeggende riesling, met hooggeconcentreerde fruitaroma’s en zeer complexe, persistente mineraalexpressies, die best tot uiting komen bij een ‘sec’ vinificatie. Veelal worden de wijnen betiteld als de Moezelriesling ‘nieuwe stijl’ en dit omwille van hun smaakrijkdom, hun subtiele harmonie en de intense belevenis van hun terroir-expressie.
Reinhard Löwenstein:"Wanneer ik een ondergrond bekijk, weet ik gevoelsmatig of hij goede wijn zal voortbrengen… Elke ondergrond levert op zich een ander karakter aan de wijn.
De terroirexpressie van mijn wijnen wordt complex genoemd, maar dat maakt het voor mij net aantrekkelijk.
Producten, die gemakkelijk te achterhalen zijn, zijn niet zo interessant om mee te werken.
De veronderstelling meer zonneschijn, betere wijn is niet van toepassing bij riesling.
Riesling tiert het best in koele klimaatzones en geeft het beste resultaat bij een zo lang mogelijke vegetatieve cyclus, om een rijpe smaak te ontwikkelen. Daarbij komt dat extreme temperatuurverschillen van zonnige dagen en koude nachten op het einde van derijpingsperiode het aroma bevorderen. Een van de bijzonderheden van dit deel van de
Moezel is de terrasbouw.

Schieferterrassen
De Schieferterrassen bestaan uit tot twintig op elkaar geplaatste terrassen, die het mogelijk maken op de extreem steile hellingenwijn te verbouwen. De blauwachtige kostbare grondlaagformaties, vooral bekend van de beroemde wijngaarden van de midden-Moezel sublimeren zich tot de riesling Von Blauem Schiefer, een wijn met zeer expressief en delicaat karakter.
De gele tot roodbruine grondlagen, die men op de Winninger Röttgen aantreffen, geven zeer exuberante wijnen, met altijd hints van rijpe, witte perzik en meloen.
Winninger Uhlen is een uitzonderlijke wijn gaard, die van de wind is afgeschermd door een rij bomen en is als een natuurlijk amfitheater naar het zuiden gericht.
Hier is de grondlaag donkerrood gekleurd en bedekt met een laag zachte kalk van een tiental meter dikte. Wijn van deze bodem vertaalt zich in sterke minerale accenten en fruitaroma’s. De wijnpercelen Röttgen en Uhlen worden ook de ‘premier grand cru’ percelen genoemd. Enkel op deze percelen reflecteert de wijn het
karakter van het ‘terroir’.
Wanneer is de riesling klaar om te drinken?
De eerste drie tot vijf jaar van hun leven, zijn het de primaire aroma’s, die men associeert met verschillende fruit- en bloemsoorten met meestal een hint van verse bodemaroma’s. In de rijpingsfase, die daarop volgt, komen de aroma’s van gedroogde vruchten en fijne complexe kruiden boven. Stilaan beginnen ook de mineralen te spreken en wint de wijn aan smaak, distinctie en persoonlijkheid.
Sommelier Glen Ramaekers ging op zoek naar het ideale evenwicht tussen rieslingwijnen en gerechten en vonden de ideale keuken in Chinese stoomgerechten of Dim Sum, op basis van fijne specerijen en delicate evenwichtige smaken.
Schieferterrassen 2003
Aangename frisse neus, uitstekende balans tussen mineralen en fruit.
Zachte fruitige mond met prikkelende minerale toetsen op de tong.
Heerlijk bij gestoomde ravioli van garnaal met jonge lente-ui en sojasaus (Ha Jeung),
of gestoomde varkensballetjes met roze garnaal (Siu Mai)
Prijs: 16.00 euro
Röttgen 2001
Kruidig vol, elegant en complexe dominante aroma’s van lentebloesems en rijpe appel.
Suggestie bij gestoomde korfje van rundsvlees met gember of gestoomde inktvis met
rode pikante chili.
Prijs: 28,50 euro
Uhlen "R" 2001
Zeer rijke, meditatiewijn (om bij na denken en weg te dromen).
Vol en krachtig in de mond met een elegante afdronk.
Te schenken bij krab en tarowortel omhuld met zeewier of oester met zwarte bonensaus
en lente-ui.
Prijs: 38,65 euro
Al deze wijnen zijn verkrijgbaar bij http://www.swaffou.be/ / Dim Sum geserveerd door Oriental Delight, Van Wesenbekestraat 46-52, Antwerpen.
Touring I 6 I JULI ‘04
Geen opmerkingen:
Een reactie posten